Personale

Cât de relevante sunt recenziile de pe Goodreads?

Trebuie să citească și alții acest articol?
  •  
  •  
  •  
  •  

Nu prea îmi aleg cărțile după recenzii de obicei. Caut în general cărți asemănătoare celor care mi-au plăcut și eventual mai citesc câte o recenzie de pe blogurile de cărți.

Goodreads l-am folosit destul de puțin. De fapt, în perioada mea de glorie intram destul de des. Mă ajuta să îmi contorizez cărțile citite. Adăugam alte cărți la to-read și cam atât. Ratingul cărților nu era un criteriu important pentru mine.

Pentru alți cititori în schimb se pare că e destul de important. Și am văzut asta recent pe un grup de Facebook dedicat cititorilor.

Deci.. despre ce este vorba?

Pe pagina cărții Testamentul lui Abraham, carte scrisă de Igor Bergler cel care s-a remarcat cu cartea Biblia pierdută, apare postarea asta:

Ce vrea să zică autorul? Practic, dorește recenzii pe Goodreads așa că organizează un concurs în care cititorilor să le ofere. Nu cere numaidecât 5 stele, nu cere să citești cartea ci doar să lași o recenzie. Dar… cititorii și concursomanii, de bun simț fiind, foarte probabil că vor da un rating destul de bun.

De ce este asta greșit?

Va influența ceilalți cititori pe nedrept. Practic, vor fi multe recenzii false. 5 stele fără un argument la bază. Iar astfel va părea o carte de excepție. Poate că și este… însă iese în evidență în mod nedrept.

Comportament greșit al scriitorului Igor Bergler

Desigur că i s-a și atras atenția că nu e ok ce face. Sandra, o cititoare, a făcut asta. Iar replicile scriitorului Igor Bergler lasă de dorit:

Iar pe Goodreads, mesajele sunt chiar mai urâte:

Și probabil că astfel de mesaje mai sunt o mulțime.

Nu este cert cine stă în spatele concursului și a acestor comentarii care nu onorează deloc scriitorul sau cărțile sub semnătura domnului Bergler. Cert este faptul că au un comportament dezamăgitor.

Este o manevră românească de care cu toții suntem sătui. Și este trist că observăm astfel de manevre chiar și în frumoasa lume a cărților.

Până vor apărea mesaje de „scuze”, ceea ce sper că se va întâmpla dar mă îndoiesc totodată, am un motiv să nu îmi mai doresc să citesc cărțile acestui domn, deși erau pe lista mea.

Concluzia?

Recenziile online sunt manipulate foarte mult. Chiar și pe Goodreads, se pare.


Trebuie să citească și alții acest articol?
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns