cartea pe banca
Locuri cu carte

În Iași cărțile sunt lăsate pe bănci și în tramvaie

Trebuie să citească și alții acest articol?
 • 39
 •  
 •  
 •  
  39
  Shares

Cum ar fi ca după o simplă plimbare prin parc să te întorci acasă cu o carte bună, deși ai plecat fără bani la tine și nici nu ai trecut prin vreo librărie? Sau cum ar fi să observi că în tramvai, pe locul de lângă tine, se află o carte aparent a nimănui?

Cu siguranță e tare plăcut, iar acest sentiment este cunoscut mai bine de către ieșeni. Iar asta pentru că în Iași cărțile sunt lăsate pe bănci și prin tramvaie, la voia întâmplării oarecum.

Nu e nici nebunie și nici risipă, ci un proiect frumos.

Despre Cartea pe bancă

Cartea pe bancă îi zice și a luat naștere în urmă cu 4 ani – culmea – chiar de ziua mea: 15 iulie. Iar în spatele acestui proiect atât de surprinzător stă Eugen Benea, care a oferit recent un interviu pentru Adevărul.

Deși știam despre inițiativă de ceva timp, nu am citit mai multe despre. Iar după ce a ajuns articolul la mine, am zis că e musai să-i dau un share pe blog.

Imagine preluata de pe pagina de Facebook Cartea pe Bancă.

În vârstă de 66 ani, domnul Eugen citea des în parc doar că era cam singurul cu obiceiul ăsta. Așa că pe 15 iulie 2015 a lăsat prima carte pe o bancă, cu dorința de a vedea și alți oameni citind.

Cartea pe bancă are următorul slogan: „Citește, dăruiești, las-o pe o bancă.” Iar cei care găsesc cartea de pe bancă, ar trebui la rândul lor să o lase prin oraș după ce au citit-o.

O vreme, Eugen a dăruit cărți din propria bibliotecă dar mai apoi au apărut și sponsorizări/donații care l-au ajutat să lase mai multe cărți prin oraș.

Biblioteca din tramvai, o altă inițiativă de aplaudat

O idee frumoasă naște alte idei frumoase, iar așa a apărut și Biblioteca din tramvai.

biblioteca din tramvai
Sursă poză: Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi

Eugen lasă prin oraș 2-3 cărți în fiecare săptămână, iar cărțile lăsate de el au ajuns și în alte orașe precum Brașov, Sibiu sau Târgu Mureș.

Mai mult decât atât, tot la inițiativa lui Eugen a fost lansat proiectul „Donează un tramvai de cărţi”. Practic, Tramvaiul Literaturii circulă prin oraș pentru a aduna donațiile de carte. Astfel s-au strâns aproximativ 2000 de cărți care au ajuns în bibliotecile din diferite localități.

5000 de cărți dăruite

În toți acești ani, Eugen a lăsat aproximativ 5000 de cărți în diferite locuri. Iar pentru viitor își propune să dubleze această cifră.

Este un exemplu de urmat și ar fi frumos să vedem astfel de inițiative și proiecte în orașele din întreaga țară.


Trebuie să citească și alții acest articol?
 • 39
 •  
 •  
 •  
  39
  Shares

Lasă un răspuns